Avkrysset
Ulike typer politikk:
- Hvordan prioritere mellom kontantytelser og
tjenester? - Hvordan prioritere blant
ulike universelle velferdstjenester? - Hvilke behovsprøvde eller målrettede
ordninger som det eventuelt bør satses på i tillegg?
Svar:
Prioritering av sektorområder:
- På hvilke områder er offentlige tiltak for barn i fattige familier viktigst?
Svar:
Fordeling av ansvar og tiltak på ulike forvaltningsnivå
- Bør det gjøres endringer i hvordan oppgaver og ansvar for barn i fattige familier er fordelt mellom ulike forvaltningsnivåer, og i så tilfelle hvilke?
Svar:
Rett politikk til rett tid
- Hvilke perioder i oppveksten er behovet for gode tiltak størst, og hvilke tiltak virker best når
Svar:
Grupper av barn og familier:
- Bør ressursinnsatsen i større grad enn i dag målrettes mot spesifikke grupper barn og unge eller områder, for eksempel mot barn av enslige forsørgere eller fra familier med innvandrerbakgrunn, eller mot områder med stor andel barn i lavinntekstsfamilier?
Svar:
Generelle innspill:
Ekspertgruppen ønsker innspill på problemstillinger eller perspektiver som anses som viktige for å bedre forholdene for barn i fattige familier på kort og lang sikt, i tillegg til innspill rundt de konkrete vurderingene ekspertgruppen har i mandat og vurdere under.
Svar: Det er mykje som er gratis men det aller meste koster! Så oppsummert, vi i Redd Barna Ålesund ber om at politikere sørger for at;
1. Alle barn får oppfylt sin rett til lek og fritid, artikkel 31 i barnekonvensjonen. Dere politikere må sørge for at det finnes gratis aktiviteter enten gjennom biblioteket, fritidsklubben, frivilligheten eller gjennom aktivtetskort og støtteordninger for annen organisert aktivitet. Tilbudet må gjøres kjent for de som trenger å bruke det – på flere språk, og det må tilpasses barn uavhengig av funksjonsevne? Sist, men ikke minst, transport! Det hjelper ikke gratis inngang, hvis ikke barna kommer seg dit. Transport tilbudet må også tilpasses barns behov og fritid. For å få til dette, må det tenkes helhetlig og langsiktig – og vi anbefaler derfor en fritidsplan – en kommunal handlingsplan for inkluderende fritid!
2. Alle kommuner deriblant Ålesund bør vedta en heilhetlig og langsiktig plan for å bekjempe familiefattigdom, der alle relevante instanser bidrar til en heilhetlig innsats .
3. Barnefamilier må sikrast en inntekt de kan leve av, slik at barn kan få tilfredsstillende levekår, som de har rett på etter barnekonvensjonen. Satser på NAV må økes og barns behov må kartlegges og dokumenteres på en enklere måte.
Og så må barnetrygden økast for alle barn og sikres at den prisjusteres årlig. Og vi trenger ikke vente til våre nasjonale politikere får gjort dette.
Skal vi få til gode og treffsikre løsninger – da må barn involveres. Vi må høre på deres erfaringer og forslag til løsninger.