Avkrysset
Ulike typer politikk:
- Hvordan prioritere mellom kontantytelser og
tjenester? - Hvordan prioritere blant
ulike universelle velferdstjenester? - Hvilke behovsprøvde eller målrettede
ordninger som det eventuelt bør satses på i tillegg?
Svar: I Tolga kommune her vi i 2022 fått 3 nye prosjektstillinger stillinger rettet mot barn og unge. Det er fritidskoordinator i 50 % stilling, som samarbeider tett med lag og foreninger samt skole og flyktninge/inkluderingstjenesten. Så er det ungdoms- og oppfølgingslos i 100 % stilling, samt en helsesjukepleier i 60 % hovedsaklig rettet mot veiledning av foreldre. Vi har faste samarbeidsmøter, og synes allerede nå å se effekten i form av et bedre tilrettelagt opplegg for barn i fattige familier. Bl a har vi fått til frikort på fritidsklubb, og skyssordninger på aktiviteter i samarbeid med frivillige voksne
Prioritering av sektorområder:
- På hvilke områder er offentlige tiltak for barn i fattige familier viktigst?
Svar: I forhold til kultur og idrett, da det er svært viktig for disse barna å få delta på linje med andre barn.
Fordeling av ansvar og tiltak på ulike forvaltningsnivå
- Bør det gjøres endringer i hvordan oppgaver og ansvar for barn i fattige familier er fordelt mellom ulike forvaltningsnivåer, og i så tilfelle hvilke?
Svar: Det er i alle fall viktig at de som jobber tettest på dem, blir hørt, og har en kanal oppover i systemet.
Rett politikk til rett tid
- Hvilke perioder i oppveksten er behovet for gode tiltak størst, og hvilke tiltak virker best når
Svar: Jeg vil si at det er særlig viktig fra mellomtrinn 10 år, og til og med ungdomstrinnet (16 år)
Grupper av barn og familier:
- Bør ressursinnsatsen i større grad enn i dag målrettes mot spesifikke grupper barn og unge eller områder, for eksempel mot barn av enslige forsørgere eller fra familier med innvandrerbakgrunn, eller mot områder med stor andel barn i lavinntekstsfamilier?
Svar: Jeg tenker at det er viktig å jobbe generelt mot alle lavinntekstfamilier, og samtidige tenke noen tiltak spesifikt rettet mot f eks barn av enslige forsørgere
Generelle innspill:
Ekspertgruppen ønsker innspill på problemstillinger eller perspektiver som anses som viktige for å bedre forholdene for barn i fattige familier på kort og lang sikt, i tillegg til innspill rundt de konkrete vurderingene ekspertgruppen har i mandat og vurdere under.
Svar: